Industrijsko nasleđe

Istoriju i sadašnjicu opštine Odžaci teško je shvatiti bez razumevanja značaja kudelje, odnosno, konopljinih vlakana za opšti razvitak. Inicijator uzgoja bio je baron Kotman, poverenik za naseljavanje ovih krajeva u XVIII veku. U jednom svom izveštaju on obaveštava Beč kako konoplja u Odžacima izuzetno uspeva. Zahvaljujući proizvodnji kudelje pojavljuju se zanatlije novih profila. Ubrzo se razvija i trgovina kudeljom, gde pojedine porodice kontrolišu njen protok od Vinkovaca do Temišvara i od Zemuna do Baje. Organizuju se i prvi vašari kudelje.

Nešto kasnije, u zavisnosti od vrednosti u Odžacima, formirala se njena cena na evropskom tržištu. Odžaci su postali nezvanična evropska prestonica kudelje. Slavu odžačke kudelje pronela je i britanska mornarica koristeći užad od vlakana proizvedenog upravo ovde. Početkom XX veka postavljeni su temelji savremenom industrijskom razvoju zahvaljujući osnivanju fabrike kanapa i užarije. Inicijator je bio „Veliki sin Odžaka“ – imućni Johan Ertl.

Fabrika kanapa i užarije danas je evidentirana kao spomenik kulture u prethodnoj zaštiti, kao i radnička kolonija iz prve polovine XX veka. Zajedno sa brojnim mašinama iz godine osnivanja, obiljem dokumentacionog materijala i upravnom zgradom u stilu secesije, fabrika predstavlja upečatljivo svedočanstvo o uzgoju kudelju i industrijskom razvoju ovog dela Vojvodine.

*Napomena: Tekst je preuzet sa portala Turističke organizacije opštine Odžaci, međutim, Infocentar Deronje ne garantuje tačnost datih informacija. Time se odbacuje svaka garancija i Infocentar Deronje poriče bilo kakvu odgovornost za korisnikovo oslanjanje na ove informacije.