Arheologija

Zavičaj prvih vojvođanskih ratara

Zapadni deo Bačke je bio naseljen od praistorije do današnjih dana. Arheološkim iskopavanjima otkriveni su brojni lokaliteti praistorijskih, rano i kasno srednjovekovnih naselja, kao i brojne nekropole. Najpoznatiji su kod Odžaka, Srpskog Miletića, Karavukova, Bogojeva i Deronja.

Prirodno okruženje Branjevine između Deronja i Dunava, u okruženju guste hrastove šume, milenijumima čuva tajnu jedne od starih kultura neolita. Pogodni prirodni uslovi poslužili su kao dom čoveku tog doba. O njegovom postojanju i životu na ovim prostorima danas svedoče mnogobrojni arheološki eksponati.

Statua „Crvenokose boginje“ se izdvaja po svojoj originalnosti i monumentalnosti (38 cm), objedinjujući elemente ženske i muške plodnosti. Među veoma značajne nalaze ubraja se i žrtvenik u obliku jarca, monohromne crveno obojene posude, fragmenti posuda sa belo-slikanim kapljičastim ornamentom, scena lova sa fragmenta posude, mnogobrojni fragmenti minijaturnih figura, veliki broj koštanih alatki, ostaci životinjskih kostiju, puževa i školjki.

Najveću količinu materijala čini keramika u raznim stilovima i tehnikama ukrašavanja, a pronađeni su i udice, harpuni za ribolov i mnogi drugi predmeti.

Najveći broj eksponata čuva se u arheološkom odeljenju Muzejske jedinice u Odžacima.

*Napomena: Tekst je preuzet sa portala Turističke organizacije opštine Odžaci, međutim, Infocentar Deronje ne garantuje tačnost datih informacija. Time se odbacuje svaka garancija i Infocentar Deronje poriče bilo kakvu odgovornost za korisnikovo oslanjanje na ove informacije.